Wat is een vorkheftruck eigenlijk?

Main

Wat is een vorkheftruck eigenlijk?

We gaan er altijd klakkeloos vanuit dat iedereen wel weet wat een vorkheftruck is. Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Zo kunnen we bijvoorbeeld vertellen dat een vorkheftruck ook wel een ‘heftruck’ of ‘vorklift’ wordt genoemd. Het is een gemotoriseerd transportmiddel, welke dient voor het vervoeren of transporteren van goederen. Deze goederen bevinden zich met name op pallets.

Je kan een heftruck vinden in bijvoorbeeld een bedrijfsmagazijn of bedrijventerrein. Er bestaan diverse soorten en modellen van een vorkheftruck. Er bestaan vorkliften die tot 18 ton kunnen liften of tillen. Voor alle types heeft de bestuurder een heftruck certificaat nodig.

Types van een vorkheftruck

Om er een paar te noemen: palletruck, verreiker, zijlader, hoogbouwlader, voorlader, stapelaar, terreinheftruck of orderverzameltruck. Aan de namen alleen al kan je zien dat ze gemaakt zijn om spullen te verplaatsen. Voor iedere lading of magazijnmethode is er wel een specifiek model heftruck te vinden. Maar vooralsnog heeft iedere bestuurder altijd dezelfde basiskennis nodig om veilig te kunnen werken.

Deze basiskennis kan je verkrijgen door het volgen van een kwalitatief goede cursus. En een heftruck certificaat is het bewijsje van deze opleiding.

Stukje geschiedenis

De eerste heftruck ooit gebouwd in 1919, was iets wat leek op een duwtractor. Deze machine en voorloper van de huidige heftrucks werd voornamelijk gebruikt voor het duwen van treinwagons.

In 1922 kwam er een vervolgmachine, dit model was het eerste type wat goederen kon verplaatsen welke op blokken waren gestapeld. Alle types die we nu kennen worden steeds verbeterd qua functie en veiligheid. We denken niet dat het in 1919 gelijk noodzakelijk was een heftruck certificaat te halen. Wel vragen we ons af hoeveel ongevallen er toen waren…